top of page

Spaghetti all'Amatriciana (pittig)

Spaghetti all'Amatriciana

Ingrediënten 4 personen

(als hoofdgerecht)

400-500 gram Spaghetti no 5

2 eetlepels olijfolie 1 theelepeltje chiliflakes

200 gram gerookt spek (pancetta) of varkenswang in blokjes gesneden

50 gram witte wijn

350-400 gram passata (Mutti)

75 gram geraspte pecorino romano

basilicum

Kookpan en koekenpan

🕐 5🔪20🍳10✔️ 👩🏼‍🍳


1. Zet het water voor de spaghetti alvast op, zodat het aan de kook kan komen. Voeg zout toe.

2. Verwarm de olijfolie met de chiliflakes in de pan op niet te hoog vuur en doe de spekjes erbij. Zolang bakken totdat het vet doorzichtig wordt. Afblussen met de witte wijn en wachten totdat de wijn is verdampt (laag vuur).

3. De spekjes uit de pan op een bord scheppen. Het vet erin laten. De passata erbij doen en goed mengen met het vet. De tomaten op iets hoger vuur en met een deksel op pan (tegen het spetteren) in laten koken zodat de saus dikker wordt.

4. De spaghetti ondertussen al dente koken (dat is 1-2 minuten minder dan op het pak staat aangegeven: verschilt per soort).

5. Het spek weer door de tomatensaus roeren.

6. De helft van de geraspte pecorino erdoor roeren.

7. De gekookte spaghetti erbij en goed doorscheppen zodat de saus goed wordt verdeeld.

8. Spaghetti all'Amatriciana op de borden doen en serveren met wat extra pecorino en wat blaadjes basilicum.


👉🏽 Pasta koken: Als het water voor de pasta kookt, doe er dan pas zout bij. Voeg vervolgens de spaghetti of andere pasta toe en laat het water weer koken. Roer de pasta goed door, draai het vuur uit en doe de deksel op de pan. Houd vanaf het moment dat het water weer kookt de kooktijd -2 minuten aan. Roer tussendoor de pasta flink door zodat die niet kleeft. Daarna gewoon afgieten. Het voordeel is dat de pasta nooit kleeft aan de onderkant van de pan.

 

'Leuk' om te weten

Op 24 augustus 2016 om 3.36 uur is de stad Amatrice in de regio Lazio, Italië zwaar getroffen door een aardbeving. Het oude centrum is zowat weggevaagd. Er kwamen 230 mensen om het leven. Het hoge aantal slachtoffers is te wijten aan het tijdstip: bijna iedereen lag te slapen. In de maanden na deze vreselijke gebeurtenis hebben wij benefitdiners gehouden waarbij steeds ook deze spaghetti is geserveerd. De opbrengst was ruim 10.000 euro. Dat kan nooit het gat dat in het hart van Amatrice is geslagen vullen, maar helpt enigszins.

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


댓글 작성이 차단되었습니다.
bottom of page