top of page

Caramel-notentaartje

Tortino di noci caramellate

Ingrediënten 1 taartje (4-6 personen)

Voor de bodem:

100 gram bloem

3 gram zout

40 gram poedersuiker

10 gram amandelpoeder (amandelen met staafmixer tot poeder malen)

60 gram boter

een beetje losgeklopt ei


Voor de vulling:

70 gram van elk: walnoten, hazelnoten en amandelen (totaal 210 gram)


Karamel:

60 gram water

200 gram kristalsuiker

150 gram slagroom

20 gram boter

• Vorm van 17-18 cm

• Bonen of bakbonen/bakpapier

🕐 15🔪30 ✋🏽20 ⏱️20 🍳120 ✋🏽 👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳


1. Maak eerst de bodem. Hiervoor heb je een kleine taartvormpje nodig van 17-18 cm. Mag een springvormpje zijn. Je kunt ook 6 kleine eenpersoons taartvormpjes kiezen. Verwarm de oven voor op 150 graden.

2. Meng voor de bodem alle ingrediënten behalve het ei tot een zanderig deeg. Voeg vervolgens een beetje van het losgeklopte ei toe en kneed het deeg tot een bal. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

3. Rooster de noten op een bakplaat bedekt met bakpapier ongeveer 15 minuten in de oven. Draai de oven op 170 graden.

4. Bekleed een ingevette springvorm (op zes kleinere vormpjes) met het deeg dat je eerst tussen bakpapier dun uitrolt. Zorg dat er genoeg opstaande randjes zijn. Leg er bakpapier op en doe er on gekookte bonen of bakbonen op als gewicht. Dan kan het deeg niet rijzen. Dit heet 'blind' bakken.

5. Bak één taartje ongeveer 17-20 minuten in de oven (afhankelijk van de kracht van de oven). Doe die oven dan uit en laat het taartje nog 3 minuten rusten.

Heb je meerdere kleinere taartjes gemaakt van het deeg: bak ze ongeveer 8-10 minuten en laat ze in de uitgeschakelde oven ook weer 3 minuten rusten. Ze moeten alleen langs de randjes bruin zijn en binnenin moeten ze gaar zijn, maar een lichte kleur hebben.

6. Maak nu de caramel: doe 60 gram water in een steelpan met 200 gram suiker. Zet dat op het vuur en laat dat zachtjes pruttelen. Niet roeren! Blijf er wel bij totdat het mengsel goud-bruin gaat kleuren. Neem dan een garde en ga roeren zodat de caramel niet aanbrandt.

7. Verhit in een ander pannetje de slagroom, maar laat die niet koken.

8. Als het water-suiker mengsel mooi bruin is (let op dat het niet aanbrandt!), voeg dan beetje bij beetje de warme slagroom toe. Draai het vuur uit. Daarna nog het klontje boter toevoegen voor een mooie glans.

9. Voeg de geroosterde noten bij de caramel en verdeel die over de bodem van het taartje.

10. Zet het taartje tot gebruik in de koelkast zodat de caramel nog kan opstijven.👉🏽 Dit is serieus een verslavend taartje!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page