top of page

Focaccia van de andere Maria

Focaccia dell'altra Maria

200 gram gekookte aardappels

350 ml handlauw water

10 gram droge gist of 25 gram verse gist

20 gram olijfolie extra vergine

een snufje suiker

500 gram bloem

12 gram zout


Een bakplaat met bakpapier bedekt

Plastic folie

Handdoek🕐 10 🔪 45+45 ✋🏽 45 ⏱️ 👩🏼‍🍳


1. Doe in een grote mengkom het water, de gekookte aardappels, gist, olie en suiker. Meng alles 1 minuut met een mixer op de middelste stand of op stand 4 in de keukenmachine.

2. Voeg vervolgens de bloem toe met het zout. Meng met deeghaken nog eens 3-5 minuten zodat alle ingrediënten goed door elkaar gekneed zijn. Is het deeg nét iets te nat: doe er dan nog wat eetlepels bloem bij. Niet te droog maken!

3. Dek de mengbak af met plastic en daarna met een handdoek en laat het mengsel ongeveer 45 minuten rijzen op een warme, niet tochtige plek.

4. Verdeel het deeg over de bakplaat en druk het met vochtige vingers tot een egaal vlak deegmengsel. Als het deeg te hoog komt, verdeel het liever over twee platen of braadsledes die met olie zijn ingevet.

5. Laat een tweede keer (afgedekt met folie en een doek) 45 minuten rijzen: na ongeveer een half uur de oven voorverwarmen op 160 graden.

6. Giet wat olie over het deeg en druk er kuiltjes in (weer met vochtige vette vingers) en verdeel er eventueel wat (verse) rozemarijn overheen.

7. Zet de focaccia in de oven voor ongeveer 30 minuten. Zet de temperatuur daarna op 180 graden en geef de focaccia nog eens 10-15 minuten totdat het geheel mooi goud-bruin is geworden.

8. De focaccia in stukjes snijden. Heerlijk bij een maaltijd, maar ook lekker als tussendoortje of bij een buffet. 

Leuk om te weten


Jaren geleden stond ik in de keuken bij de moeder (Maria di Giorgio) van een goede vriendin. Ze was aardappels aan het schillen. Niet veel, maar een stuk of 2-3. Die kookte ze. Ik hield een beetje in de gaten wat ze aan het doen was, maar omdat we elkaar pas bij de lunch zagen, wist ik niet wat ze ermee had gedaan. Op tafel zag ik geen aardappel terug. Toen ik ernaar vroeg, zei ze glimlachend wijzend op de focaccia: daarin. Die goddelijke focaccia had ik al de hemel in geprezen. Met aardappel en al dus.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page