top of page

Gekaramelliseerde Tropea-ui

Cipolle di Tropea caramellate

Ingrediënten 6-8 personen

1 kilo Tropea-uien

80 gram rietsuiker

70 gram witte kristalsuiker

250 ml lauw water


Gewone kookpan


🕐 15🔪 60-90 🍳 👩🏼‍🍳


1. Maak de uien schoon (droge buitenkant er vanaf en de puntjes er vanaf snijden).

2. Snijd de ui in ringen of halve ringen.

3. Doe ze in een gewone ruime kookpan, voeg rietsuiker en suiker bij en het water.

4. Zet nu op een vuur en blijf erbij totdat het water zachtjes kookt. Zorg dat de suiker goed is opgenomen in het water.

5. Draai het vuur laag en laat het mengsel heel zachtjes koken. Het water verdampt nu. Het is een beetje lastig te zeggen wanneer de uien klaar zijn, maar houd ongeveer een uur aan. Als er nog te veel water bij zit, laat je ze langer staan. Voorzichtig af en toe roeren, want dan onderbreek je het proces van karamelliseren en gaan de uien kapot.

6. Als het water is verdampt, zit er een mooi suikerlaagje om de uien. En dan zijn ze klaar.

7. Laat de uien iets afkoelen en doe ze dan in een wekpotje of meerdere kleinere potjes. Af laten koelen in de koelkast.

👉🏽 Tropea-ui is echt anders dan 'gewone' rode ui. De vorm is langwerpig en de kleur rood-roze (zie afbeelding). De smaak is delicaat en een beetje zoet. Gekaramelliseerd zijn ze superlekker, maar ze smaken ook prima in bijvoorbeeld panzanella. Zet 1 of 2 uien dan - als ze gesnipperd zijn - een nacht in een bakje met rodewijnazijn en lauw water. De uien moeten onder staan. Daarna is het prikkende, scherpe van de ui en zijn ze heerlijk.

👉🏽 De gekaramelliseerde ui is heerlijk als dip voor bij kaas. In combinatie met pecorino uit Toscane is deze onweerstaanbaar.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page