top of page

Ravioli gevuld met spinazie en ricotta

Tortelli Maremmani

Ingrediënten 4 personen

(als hoofdgerecht)

eierpasta

3 eieren en 250-300 gram (spelt-)bloem

200-220 gram ricotta losgeroerd en uitgelekt 150 gr gekookte en goed uitgeperste (diepvries)spinazie 2 eetlepels Parmezaanse kaas Zout naar smaak Ruim peper Ruim nootmuskaat


80 gram boter

15-20 blaadjes salie

Parmezaan

Pastamachine en raviolistempel🕐 60-80🔪8-10🍳 👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳


Verse pasta maken

1. Meng 3 eieren met 250 gram bloem. Controleer de pasta of die een beetje fluwelig aanvoelt. Is die te nat: doe er nog wat bloem bij. Meestal kom je uit op ongeveer 300 gram bloem, maar doe er voorzichtig steeds wat bij totdat het een fijn deeg is.

2. Draai het deeg in plastic folie en laat rusten in de koelkast voor minimaal 20 minuten. Je kan het deeg lang (zelfs een dag) van tevoren maken en gewoon in de koelkast laten liggen.


Pasta draaien

1. Als je een machinetje hebt dat je met de hand draait, maak dat dan vast aan het aanrecht of aan de tafel.

2. Leg op een tafel of het aanrecht een schone theedoek of een schoon tafellaken.

3. Draai nu het deeg door de pastamachine: pak een deel van de pasta en draai dat door stand 0 of 1. Vouw het deeg en draai het nog een keer door de machine. Als het deeg niet meer brokkelt maar een mooie gladde plak is, zet dan het machinetje op standje 2 en draai de lap er nog eens doorheen. Doe dit steeds totdat je op standje 8 bent. Het deeg is nu lang, wat smaller en dun. Leg het op het tafelkleed en doe er wat bloem overheen. Snij een lange lap eventueel in het midden door.

4. Je doet dit met alle pasta. Je kunt eerst alle pasta rollen en daarna vullen of een deel rollen, vullen en dan het overschot weer mengen met het resterende deeg, zodat je aan het einde niet een droge homp overhoudt.


Vulling maken

1. Ontdooi de spinazie of kook die. Snij verse spinazie heel erg klein. Doe alles in een zeef of vergiet met kleine gaatjes. Laat al het vocht eruit lekken.

2. Roer de ricotta los en laat die ook goed uitlekken.

3. Voeg de spinazie en de ricotta samen en roer goed door. Voeg de parmezaanse kaas toe. Doe er peper en nootmuskaat doorheen en proef regelmatig. Voeg ook zout toe, maar let op want door de parmezaanse kaas is het mengsel vaak al wat zouter.

4. Uiteindelijk heb je een gladde vulling die niet te nat is.


Ravioli maken

1. Kies twee repen pasta van ongeveer gelijke grootte. Leg één reep pasta op een plank met wat bloem eronder.

2. Kies een grote vorm voor de ravioli uit (er zijn speciale 'raviolistempels' te koop). Druk die heel licht op de reep pasta, zodat je de contouren ziet. Leg middenin een theelepeltje vulling op elk vierkantje.

3. Leg een reep pasta over de hoopjes vulling. Druk rondom de vulling de lucht eruit. Stans nu met de raviolistempel steeds een ravioli uit. Leg elke ravioli op een schone theedoek en steek met een houten prikkertje eventueel een klein gaatje in bovenkant, zodat resterende lucht kan ontsnappen. Doe je dat niet, dan 'klappen' ze als je ze gaat koken.

4. Als alle ravioli's klaar zijn, kun je ze buiten de koelkast ongeveer 6-8 uur, bedekt met (wederom) een schone theedoek bewaren. Draai de ravioli's dan geregeld.


Ravioli koken en serveren

1. Breng in een grote pan water aan de kook. Voeg een beetje zout toe.

2. Doe de ravioli's in de pan, maar niet zoveel dat ze aan elkaar gaan plakken. Kook ze zachtjes in 4-8 minuten gaar. Schep ze met een schuimspaan eruit. En leg ze op een voorverwarmd bord.

3. Verhit in een steelpannetje de boter op niet te hoog vuur en schuur de salie in kleinere stukjes. Als de boter heet genoeg is, doe de salie erbij en wat peper en zout.

4. Geef wat boter met salie over de ravioli's en serveer direct.👉🏽 Verse pasta Op zich het maken van verse pasta helemaal niet zo ingewikkeld. Je hebt vooral geduld nodig. En het maken van gevulde pastasoorten kost gewoon tijd. Heb je er lol in dan kun je overwegen om een elektrische machine (of een hulpstuk op je keukenmachine) aan te schaffen. Koop er nooit een met vormpjes, want meestal gaat dat niet zo goed.

Als je alleen een machine hebt die pasta rolt tot lasagnabladeren, dan is lasagna maken ook een eitje: je knipt de pastavellen namelijk op lengte.

Wil je tagliatelle: je rolt de pastavellen op en snijdt ze in reepjes. Niets is lekkerder dan verse pasta. De pasta is in een afgesloten bak zo een week houdbaar in de koelkast.

Kook 'm daarna in ruim water ongeveer 5-8 minuten, afhankelijk van de tijd dat de pasta in de koelkast heeft gelegen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page