top of page

Salade van kikkererwten

Insalata di ceci estiva

Ingrediënten 4 personen

300 gram gekookte kikkererwten

2-3 stengels bleekselderij fijngesneden

3-4 worteltjes fijngesneden

2-3 tomaten

1-2 'Tropea'-uien zeer fijn gesneden. (Neem als alternatief rode uien).

bakje met warm water en een scheut rode wijnazijn

Olijfolie

Peper en zout


Als hoofdgerecht

1 blikje tonijn op olijfolie
🕐 20 🔪 10 ✔️ 👩🏼‍🍳


1. Als je rauwe kikkererwten hebt, kook ze volgens de beschrijving op de verpakking (snelkookpan is handig). Met een gewone pan moeten de kikkererwten 6-8 uur weken in water en daarna 1,5 uur koken. Doe er dan zout bij. Bij een snelkookpan kan het weken worden overgeslagen. Kooktijd is dan ongeveer 1-1,5 uur. Doe er daarna zout bij. Spoel ze daarna af met koud water en laat flink afkoelen.

2. Snij de Tropea-ui (rose ui met mooie zachte smaak) of de rode ui heel fijn. Doe ze in een soepkom en giet er lauw water bij en schenk er rode wijnazijn bij. De verhouding moet ongeveer 5 (water) op 1 zijn. Laat de ui zeker een nacht in het mengsel staan. Heb je niet veel tijd of ben je het vergeten: laat ze dan tenminste 2 uur staan.

3. Snij nu de bleekselderij en de wortel heel fijn. Snij de tomaat in stukjes. Als de kikkererwten afgekoeld zijn, meng je de ui, bleekselderij en wortel door de kikkererwten.

4. Giet er goede olijfolie over en breng op smaak met peper en zout (naar smaak).👉🏽 Kikkererwtensalade is op heel veel verschillende manieren te maken. Zonder tonijn is dit een mooi bijgerecht. Met tonijn een lunch- of hoofdgerecht. Wie niet van selderij of wortel houdt, kan ook een salade maken met komkommer en tomaat. Eigenlijk zijn de kikkererwten de basis. Daarna kun je 'm helemaal op je eigen smaak afronden. 

Leuk om te weten

Alessandra, mijn dierbare vriendin in Montenero, maakt sinds jaar en dag deze salade. Ik was nooit zo'n liefhebber van kikkererwten, maar nadat ik dit had geprobeerd was ik verkocht. Door de Tropea-ui is de salade speciaal en simpel tegelijk. Hij vult zonder overheersend te zijn. Vooral tijdens de warme zomerdagen in Toscane is dit een heerlijk gerecht.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page