top of page

Zuppa Arcidossina: spinazie met ricotta

Zuppa Arcidossina

Ingrediënten 4 personen

Flinke scheut olijfolie

2 middelgrote uien

800-900 gram verse spinazie

halve liter goede rode wijn

1 liter warme groentebouillon

2 grote gepelde tomaten (of 1 blikje)

500 gram (schapen)ricotta

1/2 tl cayennepeper (of iets meer)

nootmuskaat, zout en peper


Voor de garnering

Grof brood, geroosterd

Grote soeppan


🕐 20🔪 40🍳 120 ✋🏽 5✔️ 👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳


1. Snipper de 2 uien fijn. Doe de olie in de pan en laat die langzaam verhitten. Voeg de ui toe en bak die op een laag vuur glazig.

2. Je kunt nu de verse spinazie grof hakken. De tomaten vast ontvellen (gekruist insnijden bij de 'neus' en dan onderdompelen in heel heet water) of je opent het blikje gepelde tomaten en laat het uitlekken. De tomaten kun je ook alvast grof snijden.

3. Als de uien mooi goudkleurig/glazig zijn kun je de gesneden spinazie erbij doen. Doe dat in gedeelten en laat de massa steeds slinken. Als alle spinazie geslonken is: even goed doorroeren zodat die ook kan bakken. 4. Giet de rode wijn bij de uien en spinazie. Zet het vuur hoger zodat de wijn langzaam gaat koken. Laat rustig pruttelen totdat de alcohol in de wijn grotendeels verdampt is. Dat kun je merken door met je neus boven de pan te gaan hangen. Als je geen geprik in je neus meer voelt, is het goed. Hou voor de zekerheid ongeveer 20-30 minuten aan.

5. Voeg nu de tomaten toe, de bouillon, de verbrokkelde ricotta, de cayennepeper (als je van pittig houdt, mag er meer bij dan een halve theelepel), de nootmuskaat. peter en zout.

6. Laat alles weer tot het kookpunt komen en draai het vuur daarna laag, maar zorg dat de soep twee uur heel zachtjes blijft pruttelen.

7. Je kunt het vuur onder de soep nu uitdraaien tot gebruik en vlak ervoor verhitten.

8. Rooster grof brood en zet een stuk schuin in een soepkom. Giet er dan soep overheen en eet 'm lekker heet.


 

Leuk om te weten

Zoals zoveel gerechten in de zone van de Monte Amiata stamt dit uit de periode rond de middeleeuwen. Het dieet van de boeren bestond toen vaak uit granen. Om de lange dagen goed vol te houden waren voedzamere opwekkende maaltijden noodzakelijk. In deze soep komen ze allemaal samen: groente, wijn en ricotta, plus het brood waarop het wordt geserveerd. Een heerlijk verrassende en voedzame soep.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page