top of page

Lavacakejes met wit hart

Tortino di lava al cioccolato

Ingrediënten 3-4 stuks

150 gram pure chocola: naar smaak rond de 60% of hoger

80 gram boter

2 eieren (middelgroot)

70-80 gram suiker (afhankelijk hoe zoet je de taartjes wilt maken)

25 gram bloem

beetje zout

theelepel vanille-essence

eventueel: snufje cayennepeper

eventueel: 50 gram witte chocolade


Neem aluminiumfolie vormpjes of siliconen vormpjes🕐 20 🔪 12-16 ⏱️ 👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳


1. Oven voorverwarmen op 200 graden (alleen als je de taartjes meteen bakt);.

2. Smelt de boter met de pure chocolade au bain-marie (zorg dat de inzetpan of -kom het water niet raakt). Laat het mengsel buiten de koelkast iets afkoelen of gooi het hete water onder de inzetpan of -kom weg en vervang door koud water. Zet daar de pan met de chocola weer op, zodat die ietsjes sneller afkoelt. Zorg dat het chocolademengsel nog wel vloeibaar blijft.

2. Meng de suiker met de eieren zodat een lichtgeel schuimig geheel ontstaat.

3. Schep het chocolademengsel luchtig door het eiermengsel.

4. Meng de gezeefde bloem er (ook weer luchtig) doorheen.

5. Voeg een klein beetje zout en de vanille-essence toe. Als je wat wilt experimenteren: voeg wat cayennepeper toe. De witte chocolade alvast in blokjes breken.

6. Vet de vormpjes in. Je kunt ze bestuiven met de cacao maar dat hoeft niet.

7. Vul de vormpjes met het mengsel zodat ze allemaal evenveel deeg bevatten. Vul ze niet te hoog, omdat ze nog iets omhoog komen tijdens het bakken. Druk in het beslag per vormpje een blokje witte chocola (ook dit is facultatief). Gebruik eventueel een lepeltje om de bovenkant te bedekken met het chocoladebeslag.


Vanaf dit moment kun je de taartjes in de koeling bewaren: ze blijven zeker 5 dagen goed. Je kunt ze zelfs invriezen en voor gebruik weer laten ontdooien.


Bakken

1. Zorg dat de oven op 200 graden is voorverwarmd.

2. Als je de taartjes in de koeling hebt bewaard, zorg dat ze op kamertemperatuur zijn voordat je ze bakt. Is dat niet gelukt, houd dan een wat langere baktijd aan.

3. Zet de taartjes in de oven en bak ze ongeveer 12-16 minuten (koude taartjes 14-18 minuten). Dit is afhankelijk van de oven. Als het een conventionele oven is, iets langer. Is het een heteluchtcirculatieoven: dan houd je ongeveer 12-13 minuten (koude taartjes 14-15 minuten) aan. De taartjes zijn klaar als ze iets gerezen zijn en de bovenkant droog aanvoelt en niet heel erg indeukt.

4. Haal de taartjes uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert. Leg een bordje op het vormpje en keer het taartje om. Wacht even met het verwijderen van het vormpje of schud met vormpje en bord één keer stevig, zodat het taartje loskomt van de vorm.

5. Serveer ze met een beetje slagroom of slagroom gemengd met mascarpone. Serveer met een blaadje munt of een blaadje basilicum.

6. Als je het taartje opeet, verschijnt de witte chocolade binnenin.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page