top of page

Olie, boter en room


2006 Net als zoveel mensen dacht ik, totdat we in Italië terecht kwamen, dat je olijfolie hebt voor over de sla én om in te bakken. Ik vond bakken in olijfolie gewoon nooit zo lekker en dus greep ik toch vaak naar boter. Roomboter ís lekker, maar geeft zowel groenten, vis, kip als vlees een beetje ranzig-vette smaak mee als dat daarin wordt gebakken. Dus wat dan?


We kwamen meteen bij binnenkomst (voordat we getekend hadden voor het huis) in aanraking met de familie Innocenti van Agriturismo Peteglia. De familie had een oude hoeve omgebouwd tot een B&B en was bezig met uitbreiding. De wijnvelden om het pand heen moesten gaan groeien en bloeien. Pas een jaar of wat eerder was het nieuwe wijngebied Montecucco officieel erkend en daar waren mogelijkheden. De familie beschikte toen al over een olijfbomengaard van heb ik jou daar. We haalden er onze eerste olijfolie. In gesprek met Marco die het hele bedrijf commercieel leidde - en dat nog steeds doet - reageerde hij verbaast op mijn opmerking dat je olijfolie niet moet gebruiken om in te bakken. Hij gebruikt(e) 'zijn' olie echt overal voor.


Eerlijk is eerlijk: ik heb moeten wennen aan de olie. Die heeft een pittige 'afdronk' en is stevig fruitig van smaak. Sinds deze olie mijn hart heeft veroverd, gaan er hier liters doorheen. We gebruiken olijfolie letterlijk overál voor nu. En het is echt onzin dat die z'n smaak verliest of zelfs 'giftig' - dat beweerde iemand een keer - wordt als je 'm verhit. Goede olie die van één gaard komt, verliest zijn smaak niet en is zeker niet giftig. En deze is olie is GODDELIJK. Dat zouden meer mensen moeten weten.


Laatst zat ik een uitzending van 24Kitchen te kijken waarin een pasta - er werd zelfs verse pasta gedraaid - werd gemaakt. Wat ging erin? Boter en room. Samen met pecorino. Ik kan je verzekeren dat dat een grote vette kledder is. Hetzelfde als room in de carbonara: dat doe je niet. Room hoort niet in de Italiaanse keuken, behalve als het slagroom is voor op de taart. Voor de rest is het een smaakbederver van jewelste die je moet zien te vermijden. Zoals boter dat ook is. Olijfolie - de goede - is in staat om de smaak van andere producten omhoog te tillen en te verrijken. Boter slaat het neer. Nog los van het feit dat olijfolie echt wel gezonder is dan boter.

Dus mensen: ga voor goede olie. Bewaar 'm in een donkere fles op een plek die niet te warm noch te koud is. Maar bewaar 'm niet te lang. Gebruik die olie. Overvloedig! En als je ook van die lekker olie wilt hebben: laat het me weten. Er is altijd wat te regelen.

Kijk ook op www.peteglia.com

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page