top of page

Seizoensgroenten en -fruit


2010 Paprika, tomaat, venkel, broccoli, spinazie, citroen, kiwi... In de supermarkt zijn ze in elk seizoen in overvloed te vinden. Eigenlijk grijp je alleen maar mis als de voorraad niet op tijd is aangevuld. Ik had dus geen idee - naast boerenkool - wat een seizoensgroente nou eigenlijk was.


En dus stelde ik een keer vrolijk voor om een recept met broccoli middenin de zomer te maken.


Alsof ik een oneerbaar voorstel had gedaan. 'Maria, dat is een groente voor het najaar of de winter', werd er met afschuw gereageerd.

Ergens in mijn achterhoofd ging er een belletje rinkelen. Mijn moeder ging ooit witlof plukken in november. Dat weet ik 100% zeker. Maar ik controleer het toch even, want nu is de groente het hele jaar verkrijgbaar. Vanwege de toepassing als salade denken wij nu vaak dat het een zomergroente is, maar in werkelijkheid wordt de groente geoogst van september tot en met december.

Paprika dan. Ook een zomergroente. Tomaat? Idem. Het is niet voor niks dat in Italië hele families rond augustus druk in de weer gaan met wekpotten en kisten vol tomaten: vroeger waren ze namelijk nauwelijks te krijgen en dus moest voor de tomatensaus de voorraad in de zomer worden aangevuld.

Maar wat te denken van citroenen. Geel, riekend naar zon, klopt dat dan niet? Nee. Citroenen groeien in de winter vanaf oktober tot en met december in een mild klimaat. Er komt wel eerder bloesem in een boom, maar ze groeien echt pas en zijn goed in de winter.

Veel groenten en fruit die wij allang niet meer gebruiken, zijn wel te vinden in Italië bijvoorbeeld. Snijbiet? Wordt vaak alleen aan vee gegeven, terwijl het echt smakelijk is en een beetje aan spinazie doet denken. Cichorei, ook zo iets.

Er is veel voor te zeggen om alleen seizoensgroenten en -fruit te eten. In Nederland wordt heel veel in kassen wordt verbouwd: het heeft elektriciteit nodig en is dus minder duurzaam.

Wil je weten wat bij het seizoen hoort en wat niet? Kijk dan op deze site van Giallo Zafferano: https://blog.giallozafferano.it/ortaggichepassionebysara/stagionalita-di-verdure-legumi-e-aromi/

Met google translate kom je een heel eind. 👈🏽

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page