top of page

Aubergineballetjes

Polpette di melanzane

Ingrediënten 16-24 balletjes

2 grote aubergines in blokjes gesneden

Olijfolie

2-3 teentjes knoflook

Chiliflakes (naar smaak)

50 gram geraspte pecorino

50 gram geraspte parmezaanse kaas

200 gram mozzarella fijngesneden

80-100 gram pijnboompitjes fijngemalen

2 eieren losgeklopt

Sap van 1 citroen

Geraspte schil van 1/2 citroen

20 verse basilicumblaadjes

Paneermeel (half pakje en eventueel meer)

Peper en zout (naar smaak)

Oven


🕐 15🔪 15 🍳 30 ⏱️ 👩🏼‍🍳


1. Oven voorverwarmen op 200 graden.

2. De aubergines in kleine blokjes snijden en in de olijfolie met knoflook en pepertjes bakken. Beetje zout erbij. Af en toe met een spatel flink op de aubergines drukken zodat al het vocht eruit geperst wordt. Dan het mengsel iets af laten koelen.

3. Snij en hak ondertussen de andere ingrediënten en meng in een bak de pecorino, parmezaan, pijnboompitjes en stukjes mozzarella.

4. De eieren loskloppen en erdoor roeren. Citroen erbij, basilicumblaadjes klein scheuren en erbij doen. 5. De iets afgekoelde aubergines erdoor roeren en dan de paneermeel erdoor mengen totdat een mooie vaste substantie ontstaat. Je kan uitproberen of de substantie stevig genoeg is door er een balletje van te rollen. Valt het balletje nog uit elkaar dan moet je iets meer paneermeel toevoegen.

6. Alles met een staafmixer fijnhakken, zodat het één geheel wordt. De balletjes kunnen ook ‘grof’ blijven en dan hoef je geen staafmixer te gebruiken. Op smaak brengen met peper en zout (niet te veel want de kaas maakt het mengsel al iets zouter).

7. Balletjes draaien ter grootte van een walnoot en op een bakplaat bedekt met bakpapier leggen. De plaat in de oven schuiven en ongeveer 10-15 minuten bakken. Dan de balletjes keren. In totaal 25-30 minuten bakken totdat ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Als je ze iets groter hebt gemaakt, hebben ze wat meer tijd nodig.

8. Iets af laten koelen en direct opeten. Of ze af laten koelen en in de koelkast bewaren. In de koelkast blijven ze zeker dag of vijf goed. Daarna zijn ze gemakkelijk op te warmen. Maar ze zijn koud ook lekker.


👉🏽 Het is een misvatting dat aubergines eerst in zout gelegd moeten worden. Als ze worden gebakken met zout erbij en er gedurende het bakproces flink wat vocht uit wordt geperst, is het eindresultaat lekkerder, omdat de sappen gebruikt worden in het bakproces.

👉🏽 Het mengsel voor de balletjes kan ook een dag eerder worden gemaakt en dan hoeven er op de dag van gebruik alleen maar balletjes van gedraaid te worden en kunnen ze de oven in.

👉🏽 Deze versie wordt gemaakt met aubergine, maar ze kunnen ook met courgette en gorgonzola worden gemaakt. Vervang dan de mozzarella voor de helft door gorgonzola.

 

Leuk om te weten

Italianen zijn gek op allerlei soorten balletjes. Elke streek heeft zijn eigen recept van gehaktballetjes. Soms ‘in bianco’ (gestoofd in een witte wijnsaus), soms ‘in umido’ (in vleesjus) en soms ‘in rosso’ (gestoofd in tomatensaus). Hoewel Italianen gek zijn op vlees en vis, houden ze ook erg van vegetarische gerechten. Toen vrienden voor het eerst deze balletjes aten, waren ze ervan overtuigd dat ze gemaakt waren met vlees. Kinderen die zeggen geen aubergines te lusten, zijn er zelfs dol op.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page