top of page

Pecorinotaartje

Tortino di pecorino

Ingrediënten 6 personen

3 eieren

100 gram zachte pecorino, geraspt

(geen pecorino romano!!!)

100 gram provolone of zachte, niet sterk smakende boerenkaas

150 ml slagroom

zout en peper

Olijfolie en wat vers geraspte parmezaan

Niet al te rijpe peer

Fruitig smakende olijfolie
Rasp en mixer

Vormpjes (cupcakes)

Oven en braadslee
🕐 20🔪 30 ⏱️ 10 ✋🏽 👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳


1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Vet 6 vormpjes in met olie en strooi er parmezaanse kaas in. Tik dat rond zodat alle kanten 'bestoven' zijn met parmezaanse kaas.

3. Zachte pecorino raspen. Provolone in kleine stukjes snijden of ook raspen. Slagroom lobbig kloppen: dus zo dik als yoghurt ongeveer.

4. Eieren splitsen. Het eiwit van 2 eieren bewaren. De drie eierdooiers mengen met peper (uit de molen) en zout.

5. Geraspte pecorino door het eierdooier-mengsel mixen. Provolone erdoor mixen. Daarna de slagroom erdoor roeren. Flink wat peper over het mengsel malen. Ben zuinig met zout omdat er al veel kaas in zit.

6. Met schone gardes de 2 eiwitten zeer stijf kloppen. De eiwitten voorzichtig door het eierdooier-kaas-slagroom-mengsel scheppen.

7. Het mengsel verdelen over de ingevette en bestoven vormpjes

8. De vormpjes in een braadslee zetten en er wat warm (liefst zo heet mogelijk) water in gieten.

9. De braadslee al een stukje in de oven schuiven en er dan voorzichtig nog wat heet water in gieten totdat de vormpjes ongeveer tot de helft onder water staan.

10. Taartjes circa 25-30 minuten bakken. Let op: tussendoor controleren of de bovenkant niet te bruin wordt. Anders de braadslee afdekken met aluminiumfolie. Je kunt met een tandenstoker in het midden van een van de taartjes prikken. Als de tandenstoker er schoon uitkomt zijn de taartjes klaar.

11. De taartjes moeten nu eerst ongeveer 10 minuten afkoelen. Tot op dit punt is dit gerecht al een dag eerder te maken. De taartjes kunnen bewaard worden in de koelkast en blijven ongeveer 2 dagen zeker goed.

12. Serveren: Per bord ongeveer 5-6 plakjes van de peer schaven. Je hoeft de peer niet van tevoren te schillen, maar kunt aan de onderkant beginnen. Het kroosje haal je wel eerst weg.

13. Voorzichtig de zijkant van de taartjes losmaken met een mes en ze dan omgekeerd op een schoon, leeg bordje zetten. Even, terwijl bordje en vormpje tegen elkaar worden gehouden, kort schudden. Als het goed is laat het taartje dan los. Met een spatel voorzichtig het taartje op het perenbedje zetten. Dit steeds per taartje herhalen.

14. Twee strepen olie over de taartjes trekken en dan meteen warm serveren.👉🏽 Als je de taartjes eerder hebt gemaakt, zet je ze eerst samen op een schaal die in de magnetron past. Dan verwarm je ze en schep je ze met een kaasschaaf of een andere schep op de geschaafde peer.

👉🏽 In plaats van olie over de taartjes te sprenkelen kan je ook een geurige honing gebruiken.


 

Leuk om te weten

Sformati (terrines) zijn er in Italië en vooral in Toscane in allerlei soorten en maten. Ze zijn te maken met pompoen en aardappel, met bloemkool, met spinazie en met verschillende soorten groenten. Let wel op dat je nooit te veel maakt, omdat het meestal machtige schotels zijn.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page